SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers

State Bank of India (SBI) is the largest organization among all public sector banks. However, the officials of SBI are conducting the examinations in order to recruit various candidates to fulfill various vacancies in their across India. Therefore, the exam conducting authority of State Bank of India (SBI) has been released the notification this year also. For the sake of applicants, we are providing SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers in this article.

Competitors can practice SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Solutions in order to score maximum marks. Aspirants who are searching for SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers, they can get detailed information from this section. However, day by day the technology is increasing randomly. For any work, the employee must and should be using the Computer only. So, aspirants who are applied even as a clerk in the State Bank of India (SBI). he/she must and should able to solve sbi.co.in Clerk Computer Aptitude Questions and Answers.

Candidates Can Check: SBI Clerk Syllabus

SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Solutions

In State Bank of India (SBI) Clerk Syllabus, the Computer Aptitude section we can see in Clerk Mains examination, which was the combined section as Reasoning Ability and Computer Aptitude. The number of questions asked from this section is 50 and the candidate can score maximum marks of 60 marks. Therefore, for the benefit of applicants, we have provided SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers. However, this section is very useful for the practice of competitors.

Applicants Can Download: SBI Clerk Hall Ticket

1. Convert the given Decimal number into Binary form – 175

1.100011112
2.111110102
3.111010112
4.101011112
5.None of these

Answer – 4.101011112

Explanation :
Divide the number by Short division with 2 then note down the remaining one by one. Then write it down from LSB(Least significant bit ) to MSB(Most Significant Bit )
175/2 = Remainder 1
87/2 = Remainder 1
43/2 = Remainder 1
21/2 = Remainder 1
10/2 = Remainder 0
5/2 = Remainder 1
2/2 = Remainder 0
1/2= Remainder 1
17510 = 101011112

2. Convert the given Binary number into Decimal form – 1001112

1.39
2.71
3.27
4.16
5.None of these

Answer – 1.39

Explanation :
1001112
25+ 0+ 0+ 22+ 21+ 20
32+0+0+4+2+1 = 39

3. Convert the given Decimal number into Octal form  – 125

1.1408
2.1758
3.1258
4.1208
5.None of these

Answer – 2.1758

Explanation :
125/8 = Remainder = 5
15/8 = Remainder = 7
1

4. Convert the given Base 10 into Base 16 – 210

1.2D16
2.21316
3.D216
4.13216
5.None of these

Answer – 3.D216

Explanation :
210/16 = Remainder 2
13 =>D(A=10, B=11, C=12, D=13)

5. Convert the given Binary number into Octal number 1100110

1.1608
2.1648
3.1408
4.1468
5.None of these

Answer – 4. 1468

Explanation :
001 /100 /110
1/4/6
1100110 = 1468

Competitors Can Refer: SBI Clerk Old Papers

6. Convert the given Binary number into Hexadecimal Number 1100110

1.4416
2.8816
3.2216
4.6616
5.None of these

Answer – 4.6616

Explanation :
0110/0110
6/6 = 66

7. What will be the one’s complement of decimal number 33?

1.110011
2.100001
3.011110
4.001101
5.None of these

Answer – 3.011110

Explanation :
100001=32+0+0+0+0+1 =33
100001 => 011110

8. What will be the one’s complement of 0100102?
1.101111
2.101101
3.100100
4.110101
5.None of these

Answer – 2.101101

Explanation :
Just replace 0 by 1 & 1 by 0
010010 = 101101

9. Find the 2’s complement of 0100102?

1.100100
2.101101
3.101100
4.101110
5.None of these

Answer – 4.101110

Explanation :
010010 = 101101
(1+0 or 0+1 =1 and 1+1 =10)
101101
1 (+)
—————-
101110
—————-

10. Convert the given Hexadecimal into the Decimal number(Base 10) – CB2

1.2510
2.121110
3.325010
4.125010
5.None of these

Answer – 3.325010

Explanation :
CB2 => 12 11 2
12*162 + 11*161+ 2*160
3072+176+2 = 325010

11. Which protocol is used to convert IP addresses to MAC addresses?

1. IP
2. RARP
3. In ARP
4. ARP
5. None of these

Answer: 4. ARP

Explanation: The Address Resolution Protocol (ARP) feature performs a required function in IP routing. ARP finds the hardware address, also known as Media Access Control (MAC) address, of a host from its known IP address. ARP maintains a cache (table) in which MAC addresses are mapped to IP addresses.

You Can Also Know: SBI Clerk Job Description

12. Which IEEE Standards is used for Wi-Fi system?

1. 802.11
2. 802.1
3. 802.2
4. 802.3
5. 802.10

Answer: 1. 802.11

Explanation: Wi-Fi is based on the IEEE 802.11 family of standards and is primarily a local area network(LAN) technology designed to provide in-building broadband coverage.

13. Which of the following key is a minimal super key?

1. Primary key
2. Alternate key
3. Candidate key
4. Secondary key
5. None of these

Answer: 3. Candidate Key

Explanation: A candidate key is a column, or set of columns, in a table that can uniquely identify any database record without referring to any other data. Each table may have one or more candidate keys, but one candidate key is unique, and it is called the primary key. A candidate key is a minimal super key.

14. Which of the following language defines commands GRANT and REVOKE?

1. DDL
2. DML
3. DCL
4. DQL
5. SQL

Answer: 3. DCL

Explanation: DCL (Data Control Language) is used to control user access to the database, tables, views, procedures, functions, and packages. Using DCL command, it allows or restricts the user from accessing data in the database schema. DCL uses two commands to control access- GRANT and REVOKE.

You Can Also Know: SBI Clerk Salary Structure

15. The abbreviation ISP stands for___

1. International spy project
2. Indian social planning
3. Internet solution provider
4. Internet service provider
5. None of these

Answer: 4. Internet service provider

Explanation: An Internet service provider (ISP) is an organization that provides services accessing and using the Internet. Internet service providers may be organized in various forms, such as commercial, community-owned, non-profit, or otherwise privately owned.

16. A barcode is ________ code that represents data with bars of varying widths or heights.

1. optical
2. magnetic
3. laser
4. read/write
5. None of these

Answer: 1. optical

Explanation: A barcode is an optical, machine-readable, representation of data; the data usually describes something about the object that carries the barcode.

17. Virtual memory allocates hard disk space to supplement the immediate, functional memory capacity of what?

1. ROM
2. EPROM
3. The registers
4. Extended memory
5. RAM

Answer: 5. RAM

Explanation: Most operating Systems support virtual memory, which allocates space on the hard disk to supplement the immediate, functional memory capacity of RAM.

Applicants Can Check: SBI Clerk Exam Centers

18. Which of the following contains permanent data and gets updated during the processing of transactions?

1. Operating System File
2. Transaction file
3. Software File
4. Master file
5. Any File

Answer: 1. Operating System File

Explanation: Operating System File is a type of file that contains permanent data and gets updated later after creation or even during the processing of transactions.

Competitors Can Practice: SBI Clerk Reasoning Questions

19. Which of the following is used to transfer data intended for a peripheral device into a disk so that it can be transmitted to the peripheral device at a more suitable time or in bulk?

1. Virtual programming
2. Multiprogramming
3. Caching
4. Multitasking
5. Spooling

Answer: 5. Spooling

Explanation: Spooling is a technique to hold data temporarily in the computer memory and provide to devices when they need it. The temporary holding area of the memory is sometimes referred to as the buffer. One common example of spooling is printing, where files are stored in the buffer and sent to the printer when it is ready.

20. Decryption & Encryption of data is the responsibility of which layer.

1. Physical
2. Data Link
3. Presentation
4. Session
5. Application

Answer: 3. Presentation

Explanation: Presentation layer is responsible for character-code translation, data conversion, data encryption and decryption, and data translation.

21. Which of the following is used to open file menu options in current program?

1. Ctrl+F
2. Shift+F
3. Alt+F
4. Alt+Ctrl+F
5. Tab+F

Answer: 3. Alf+F

22. What is the term that refers to an ad hidden inside software that you downloaded from an internet site?
1. Spam
2. Cookie
3. Phish
4. Adware
5. None of these

Answer: 4. Adware

Explanation: Adware is software that automatically displays or downloads advertising material such as banners or pop-ups when a user is online.

Aspirants Can Practice: SBI Clerk English Questions

23. Which of the following is the type of software that controls the internal operations in the computer and controls how the computer works with all its parts?

1. Shareware
2. Public domain software
3. Application software
4. Operating system software
5. None of these

Answer: 4. Operating system software

Explanation: An operating system (OS) is a program or software that manages and coordinates the functions of all the components of a computer. It also acts as an interface between the user and the hardware of a computer.

24. The term referring to a person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage?

1. hacker
2. analyst
3. instant messenger
4. programmer
5. spammer

Answer: 1. hacker

Explanation: Hacker is someone who seeks and exploits weaknesses in a computer system.

Candidates Can Also Practice: SBI Clerk General Awareness Questions

25. Computer language COBOL is appropriate for—

1. Commercial purpose
2. Graphic purpose
3. Scientific purpose
4. All
5. None of these

Answer: 1. Commercial purpose

Explanation: COBOL (Common Business Oriented Language) is a programming language that reads like regular English and is often used for business and administrative purposes.

26. If ∆ represents ‘0’ and ○ represents ‘1’. What will be the one’s complement of  ∆○∆∆○○?  

1.101100
2.010011
3.100110
4.001100
5.None of these

Answer – 1.101100

Explanation :
∆○∆∆○○ => 010011
010011 1’s complement is 101100

27. The code ∆∆o∆o∆∆ represents

1.26
2.12
3.20
4.16
5.None of these

Answer – 3.20

Explanation :
∆∆o∆o∆∆ => 0010100
16+0+4+0+0=20

28. Hexadecimal is a positional numeral system with a radix
1.8
2.2
3.10
4.16
5.None of these

Answer – 4.16

Explanation :
In mathematics and computing, hexadecimal (also base 16, or hex) is a positional numeral system with a radix, or base, of 16. It uses sixteen distinct symbols, most often the symbols 0–9 to represent values zero to nine, and A, B, C, D, E, F (or alternatively a, b, c, d, e, f) to represent values ten to fifteen.

29. Which among the following is an appropriate Octal conversion for 10101001?

1.125
2.152
3.251
4.521
5.None of these

Answer – 3.251

Explanation :
010 = 2
101 = 5
001 =1
10101001 = 251

30. If P and Q are the inputs, then output X = P+Q is the output of

1.NOR
2.NAND
3.AND
4.OR
5.None of these

Answer – 4.OR

Explanation :
A =1, B= 0
Then y =1+0 = 1

Applicants Can Prepare: SBI Clerk Aptitude Questions

To Download SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers PDF: Click Here

We hope aspirants who are searching for SBI Clerk Computer Aptitude Questions and Answers have got the required information from this article. For more updates regarding the State Bank of India. Please follow our page, IBPS Guru. Thank You.

Leave a Comment