SBI Clerk English Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk English Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk English Questions and Answers

State Bank of India (SBI) is the largest organization among the banking sector across India. Candidates who are applied for SBI Clerk examination. However, they can check the sample SBI Clerk English Questions and Answers with detailed explanation. Competitors who are searching for SBI Clerk English Questions and Solutions they can get from this article. State Bank of India (SBI) recruits the most talented, dynamic and skillful clerks in order to fulfill the vacancies among all branches in India.

Applicants who are willing to write SBI clerk exam, they must and should have a good practice on sbi.co.in Clerk English Questions and Answers. Therefore, competitors can download the State Bank of India (SBI) Clerk English Questions and Answers in the form of PDF and practice well for the examination.

Applicants Can Check: SBI Clerk Syllabus

State Bank of India (SBI) Clerk English Questions and Answers

However, the English language is very important in SBI Clerk examination. Because of the English Language section is available in both Prelims and Mains Examination. Therefore, applicants can check their knowledge in English by practicing  SBI Clerk English Questions and Answers. The sectional weightage for English in Prelims Exam is 30 and in Mains Exam is 40. Aspirants can check the detailed explanation for each and every question from this section

Directions (Q.1-7): Choose the option which when used to start a sentence combines both the below sentences in one.

1. Today’s world is fast-paced and to keep up with it we need an infusion of speed with learning. From the classroom assignments, lectures, blackboards, and chalks we have come a long way to what is now known as e-learning

I. To keep up with
II. Having come a long way
III. We have come a long way

1. I, III
2. I
3. III
4. I, II
5. None of the above

Answer – 2. I

Explanation:
To keep up with the fast-paced world today we need an infusion of speed with learning as we have come a long way from the classroom assignments, lectures, blackboards, and chalks to what is now known as e-learning.

2. Biodiversity plays a very important role in controlling the stability and functioning of the ecosystem. It ensures survival and well being of the human race.

I. Functioning of the ecosystem
II. For the survival and
III. Stability and functioning

1. III
2. I, II
3. I
4. II
5. None of the above

Answer – 4. II

Explanation:
For the survival and well being of the human race, biodiversity plays a very important role in controlling the stability and functioning of the ecosystem.

3. Books in a library radiate spiritual impressions which impinge positively on our psyche. That, in turn, makes life worth living and happy.

I. To make life worthy
II. By radiating spiritual impressions
III. A library impinge

1. II
2. I
3. I, II
4. III
5. None of the above

Answer – 1. II

Explanation:
By radiating spiritual impressions, books in a library impinge positively on our psyche which in turn makes life worth living and happy.

4. The state is primarily an educational institution, said Greek philosopher Plato. If it neglects education, it matters little what else it does.

I. In neglecting institutions
II. Education is prime
III. Greek philosopher Plato

1. III
2. I, III
3. II
4. I
5. None of the above

Answer – 1. III

Explanation:
Greek philosopher Plato said that the state is primarily an educational institution and that if it neglects education, it matters little what else it does.

5. The English language is an advanced and flexible one and its teaching should not be discarded altogether. India cannot afford to ignore this language.

I. India cannot afford to
II. Discard the language
III. With an advanced and flexible teaching

1. III
2. I
3. II
4. I, III
5. None of the above

Answer – 2. I

Explanation:
India cannot afford to ignore the English language as it is an advanced and flexible one and its teaching should not be discarded altogether.

6. We should not forget the importance of ecological balance while developing and promoting tourism in every possible manner. That is why we have to develop the concept of eco-friendly tourism.

I. If ecological tourism were to be promoted
II. We have to develop the
III. Forgetting the importance of

1. III
2. I, II
3. II
4. I
5. None of the above

Answer – 3. II

Explanation:
We have to develop the concept of eco-friendly tourism because while developing and promoting tourism in every possible manner it is important that we do not forget the importance of ecological balance.

7. We have now smartwatches such as Fitbit, Garmin to name a few that shows how far we have come with technology and connectivity. They have changed the way we look at the time.

I. Having changed the way we
II. To show how far
III. With time comes

1. I, III
2. II
3. I, II
4. II, III
5. None of the above

Answer – 3. I, II

Explanation:
To show how far we have come with technology and connectivity, we have now smartwatches such as Fitbit, Garmin to name a few that have changed the way we look at a time.

Aspirants Can Download: SBI Clerk Admit Card

Directions (Q.8-14): Choose the option which has error or mistake in the sentence.

8. Soon the farmers’ dependence on distant markets catches up (A) / with them, however, as the state bank system (B) / that had sprung up to support speculation collapsed, (C) / dragged agricultural prices and land values down with it. (D)

1) BC
2) CD
3) AB
4) AD
5) no error

Answer – 4

Explanation:
Replace ‘catch’ with ‘caught’
Replace ‘dragged’ with ‘dragging’

9. It is a travesty of representative democracy when elected (A) / representatives could retain their parliamentary (B) / status even after being alienating from the party’s popular (C) / base on which they were voted in. (D)

1) AB
2) BC
3) CD
4) AD
5) no error

Answer – 2

Explanation:
Replace ‘could’ with ‘can’
Replace ‘alienating’ with ‘alienated’

10. Written newspapers called Akbar are known to have been (A) / in circulation during the time of the Mughal (B) / Empire, but the printed newspapers came into (C) / existence only after the contact with the west. (D)

1) CD
2) BC
3) AD
4) AB
5) no error

Answer – 5

Explanation:
The sentence is correct.

11. At America, for instance, shareholders have a comparatively (A) / big say in the running of the enterprises (B) / they own; workers, who are for the most part (C) / only weakly unionized, have much less influence. (D)

1) AD
2) BC
3) AC
4) BD
5) no error

Answer – 3

Explanation:
Replace ‘at’ with ‘in’
Replace ‘a’ with ‘the’

12. On this spectrum, Japanese capitalism lies even further away from (A) / the American variety no role except to provide capital, managers have been (B) / left alone to run their companies as they saw fit namely, for the benefit (C) / of employees and of allied companies, as much as in shareholders.(D)

1) CD
2) AB
3) BC
4) AD
5) no error

Answer – 1

Explanation:
Replace ‘saw’ with ‘see’
Replace ‘in’ with ‘for’

13. Michel Foucault, one of the foremost French thinker of the twentieth century (A) / writes that woman has always been man’s dependent and two have never shared (B) / the world inequality man the sovereign would provide women the liege with (C) / material protection but she might accept the moral constraints of confinement. (D)

1) AC
2) CD
3) BD
4) BC
5) no error

Answer – 3

Explanation:
Replace ‘woman’ with ‘women’
Replace ‘might’ with ‘must’

14. Rupert Emerson, a leading American expert on colonial affairs, says, The United Nations did not, in fact, establish worked (A) / jurisdiction over decolonization; and the great bulk of the politics of (B)/decolonization did not pass, as it was through the UN funnel, (C) / but has been directly worked out whether peacefully or belligerently by the colonial powers and the peoples whom they ruled. (D)

1) BC
2) AC
3) CD
4) AD
5) no error

Answer – 2

Explanation:
Replace ‘worked’ with ‘working’
Replace ‘was’ with ‘were’

Directions (Q.15- 20): Choose the option which exactly suits to complete the sentence.

15. The present impasse between China and India is a flare-up of long-standing eczema that is the result of incessant border scratching. The legalities of the present issues aside, diatribes of reminders of a previous war,________________________.

1) Besides the countries are bound by bilateral peace and diplomatic treaties.
2) goes beyond what may be considered as an acrimonious diplomatic language.
3) not impose on what you yourself do not desire.
4) having suddenly having hit many “home runs”, from where President George W Bush left
5) None of these

Answer – 2

Explanation: it’s option second which is correct and appropriate as per giving context.

16. This is worth thinking about. The truth is that today the liberal attempt to build a counter-narrative ends up directly feeding the mainstream narrative. The intolerance debate and Award waapsi________________________.

1) is a much greater source of glee than the primary action, whatever that might be
2) on the presence of the counterpoint, is that it is designed to thrive on its opposition
3) directly bolstered the appeal of the supporters of this government
4) is designed to draw strength from those that object to any part of it
5) None of these

Answer – 3

Explanation: it’s option third which is correct and appropriate as per giving context.

17. We believe in many gods but the basics are a belief in nature and the universe and a oneness with these elements and thus___________________. If we talk about this or say we are proud of it, we become Hindutva. It seems it is a shame to be Hindu, at least this is what the so-called liberals have been saying for decades and now we are also called intolerant.

1) are jaded beyond belief and are clutching at straws
2) The Geeta and so many more including the Buddhists and Jains
3) are of a philosophy that was born in this land
4) are only a billion of us who belong to this rather prolific geographical race
5) None of these

Answer – 3

Explanation: it’s option third which is correct and appropriate as per giving context.

18. The new riders of the ignorant storm want science to be rewritten in the language of the New Testament, voodoo, the Vedas and sundry old wives’ tales. ___________________, news on a ‘natural’ cure of cancer to attacking Charles Darwin’s theory of evolution in the name of creationism, every day science faces a new challenge.

1) the block to sell the news and corner the glory
2) given the times we live in, ‘live-action science’ is not a bad idea
3) From spreading unverified, bordering on fake
4) If the growth of digital media gave a boost to the spread of
5) None of these

Answer – 3

Explanation: it is option third which is correct and appropriate as per giving context.

19. ___________________ the spread of fake or questionable information, then it also helped in making people aware of the world around them by making information access virtually free. This medium has been exploited by politicians to win elections, bigots to spread the message of hate, cheats to earn quick bucks —and Nasa to share the latest discovery.

1) If the growth of digital media gave a boost to
2) the times we live in, ‘live-action science’ is not a bad idea
3) there is an urgent need for a well-crafted strategy to
4) these obscurantist forces that are backed by powerful political and
5) None of these

Answer – 1)

Explanation: its option first which is correct and appropriate as per giving context.

20. As far as anyone from any bank has answered the criticism, it is merely to point out that the fines, charges, and deductions are in keeping with the regulations. However, that’s hardly an answer because the whole point that angry customers___________________ and unfair.

1) by the way they have reacted to the enormous amount of
2) have received for the new fines (or service charge
3) the myriad other charges that banks keep deducting from
4) are making is that the regulations are inadequate
5) None of these

Answer – 4

Explanation: its option forth which is correct and appropriate as per giving context.

Competitors Can Refer: SBI Clerk Old Papers

Directions (Q. 21 – 28): In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is wrongly spelled. Find the wrongly spelled word and indicate it by selecting the appropriate option.

21. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) neonatal
2) widespread
3) predominant
4) mainstrem
5) heterodox

Answer: 4

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Mainstream’. It means the ideas, attitudes, or activities that are shared by most people and regarded as normal or conventional.

22. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) claimant
2) exigent
3) clamorous
4) regorous
5) meticulous

Answer: 4

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Rigorous’. It means extremely thorough and careful.

23. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) Intigriety
2) persnickety
3) finicky
4) scrupulous
5) lenient

Answer: 1

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Integrity’. It means the quality of being honest and having strong moral principles.

24. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) fireball
2) arbitration
3) Inteventions
4) interruption
5) shelter

Answer: 3

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Interventions’. It means interference by a state in another’s affairs.

25. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) bulky
2) badrock
3) evaluate
4) anticipate
5) distant

Answer: 2

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Bedrock’. It means solid rock underlying loose deposits such as soil or alluvium.

26. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) divergience
2) cumbersome
3) cumbrous
4) enormous
5) monumental

Answer: 1

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Divergence’. It means the processor state of diverging.

27. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) colossal
2) gargantuan
3) prodigious
4) memmoth
5) stupendous

Answer: 4

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Mammoth’. It means huge.

28. Which of the following five words is wrongly spelled?

1) braced
2) Plaguied
3) invigorating
4) rejuvenated
5) exhausting

Answer: 2

Explanation: The correct spelling of the word is ‘Plagued’. It means causing continual trouble or distress.

You Can Also Practice: SBI Clerk Quantitative Questions

Directions (Q.29 – 36): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain parts are given in bold to answer some of the questions based on the passage.

People have long circulated news via word-of-mouth, and as language evolved into writing and literacy – and governments played larger roles in people’s lives – sharing information became a necessity. However, disseminating news and information on the paper presented significant challenges. When each copy had to be handwritten, mass distribution was impossible. The invention of the printing press paved the way for “true” newspapers The first true newspapers arrived after Johannes Gutenberg introduced his movable type printing press to the European world around 1440. Though printing presses with movable type had existed in eastern Asia for around two centuries, they never made it to Europe; furthermore, Gutenberg’s version made it significantly faster to mass produce documents.

By 1500, the printing press had made its way throughout Europe, and news sheets (or news books) were mass-distributed. The first weekly newspaper was published in Germany by Johann Carolus in 1604. Called Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien, the publication satisfied the four tenets of a “true” newspaper: • Accessibility by the public • Published at a regular interval (daily, weekly, monthly, etc.) • Information is current • Covers a variety of topics (politics, events, entertainment, sports, etc.) Despite meeting the requirements for a newspaper, there is some debate as to whether The Relation qualifies as the world’s first newspaper since it was printed in quarto, not folio, size. It’s worth noting the World Association of Newspapers considers The Relation the first true newspaper.

Other German newspapers followed, and in 1618 the world’s first broadsheet newspaper printed in folio size was published in Amsterdam, called Courante yet Italien, Duitsland, &c. The newspaper format soon spread throughout Europe, with newspapers published in Spain, France, and Sweden. The first English newspaper was published in 1665 in Oxford, England. Known as the Oxford Gazette, the newspaper moved to London in 1666 and was renamed the London Gazette. It’s still being published today.

29. What did Language evolve into?

1. literacy
2. (1) and (3)
3. writing
4. word of mouth
5. handwritten

Answer: 2

Explanation:
Option 2 is suitable

30. Where was the first weekly newspaper published in 1604?

1. London
2. France
3. England
4. Germany
5. Sweden

Answer: 4

Explanation:
Option 4 is suitable

31. What were the four tenets satisfied by Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien of a “true” newspaper?

1. current information
2. covering vast topics
3. Accessibility by the public
4. published at regular interval
5. all of the above

Answer: 5

Explanation:
Option 5 is suitable

32. Where was the first English newspaper published in 1665?

1. Spain
2. France
3. England
4. Sweden
5. London

Answer: 3

Explanation:
Option 3 is suitable

33. Which newspaper is considered as the first true newspaper by the World Association of Newspapers?

1. The Relation
2. Fürnemmen und gedenckwürdigen
3. Historien
4. Duitsland
5. none of these

Answer: 1

Explanation:
Option 1 is suitable

34. When the newspaper moved to London in 1666, what was it renamed?

1. Courante
2. Oxford Gazette
3. The Relation
4. German Gazette
5. London Gazette

Answer: 5

Explanation:
Option 5 is suitable

35. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘Disseminating’?

1. reign
2. circulation
3. abound
4. transform
5. perturb

Answer: 2

Explanation:
Disseminating – the act of spreading something

36. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘Accessibility’?

1. mental stability
2. incurability
3. approachability
4. preponderance
5. overall

Answer: 3

Explanation:
Accessibility – the quality of being able to be reached or entered

Directions (Q.37 – 44) In each of the questions below, four sentences are given which are denoted by – A, B, C, D. By using all the four sentences, make a meaningful paragraph. The correct order of sentences is your answer. Choose from the five alternatives the one having the correct order of sentences and mark it as your answer.

37. A. Ideology remains the main source of violent extremism.
B. When intertwined with religious extremism, it becomes an even more potent mixture.
C. Behavioral patterns contribute to escalation, from grievance redress to mobilization, and on to violent extremism.
D. What is apparent as one surveys the global scene today is that the number and variety of terror groups are larger and more widespread than at any time previously.

1. BDCA
2. DABC
3. CDBA
4. ABDC
5. BACD

Answer: 2

Explanation: The correct sequence is DABC

38. A. Vajpayee had been pragmatic in respect of his Pakistan policy.
B. Atal Bihari Vajpayee’s Pakistan policy was an open book.
C. He wanted the people of the two countries to live in amity and friendship as good neighbors.
D. He wanted improved relations with Pakistan without sacrificing India’s interest.

1. ACBD
2. DCBA
3. CABD
4. BDCA
5. DBAC

Answer: 4

Explanation: The correct sequence is BDCA

39. A. Unless economic growth improves social and human development, it cannot be sustained.
B. Equally, economic growth itself is impeded by low levels of productivity in an undernourished and malnourished population.
C. Nutrition is complex, and therefore its delivery must be simplified through greater awareness and actions.
D. The delivery models must be collaborative across domains, with clear decision rights and hard-wired processes, enabled by technology and a significant investment in strengthening people competencies.

1. BACD
2. CBAD
3. ACDB
4. DBCA
5. CDAB

Answer: 5

Explanation: The correct sequence is CDAB

40. A. Intelligence is often referred to as the ‘missing dimension’ when there is a failure to anticipate critical developments of a political and strategic nature.
B. History is replete with many such instances.
C. In recent times, renowned historians like Christopher Andrew have also talked of a lack of ‘theologians’ compounding this situation.
D. Combined, these are seen as reasons for failing to anticipate many of the serious developments that took place during the late 20th and early 21st centuries.

1. ABCD
2. BDAC
3. CDAB
4. DACB
5. ADCB

Answer: 1

Explanation: The correct sequence is ABCD

41. A. One of the most glaring examples of this is the Bombay Prevention of Begging Act.
B. Independence brought with it many changes, but also much continuity. Despite the birth of a Constitution that promised liberty, equality, fraternity, and dignity to all, independent India’s rulers continued to replicate colonial logic in framing laws for the new republic.
C. They continued to treat individuals as subjects to be controlled and administered, rather than rights-bearing citizens.
D. The Begging Act was passed in 1959 by the State of Bombay and has continued to exist in as many as 20 States and two Union Territories.

1. CDAB
2. ACDB
3. CBAD
4. DCBA
5. BCAD

Answer: 5

Explanation: The correct sequence is BCAD

42. A. In order to do this, Rousseau demonstrates that human evolution and the development of inequality between men are closely related.
B. It attempts to trace the psychological and political effects of modern society on human nature and to show how these effects were produced.
C. The result is both a sweeping explanation of how modern man was created and a sharp criticism of unequal modern political institutions.
D. Rousseau’s Discourse on Inequality is one of the most powerful critiques of modernity ever written.

1. BACD
2. ADCB
3. DBAC
4. CABD
5. ACBD

Answer: 3

Explanation: The correct sequence is DBAC

43. A. The United Nations was created after World War II and has become the single most important international organization.
B. Although Roosevelt is often criticized for having no clear path while in office, the changes that the American government underwent during his twelve years tenure were unmistakably flavored by his temperament.
C. Roosevelt negotiated the peace with the Soviet Union, which would ultimately create the basis for the Cold War and the Iron Curtain.
D. The government during the New Deal showed unprecedented responsibility for the basic welfare of its citizens, a fundamental change that endures till today.

1. DCBA
2. CABD
3. BDAC
4. ADBC
5. CDAB

Answer: 3

Explanation: The correct sequence is BDAC

44. A. The U.S. has raised duties on several products such as steel and aluminum, and on certain products imported from China. In turn, China has retaliated.
B. Besides these, there are country-specific sanctions such as those against Iran, which have a direct impact on crude oil output and prices. India benefited from the fall in crude prices earlier but this position has reversed. There has been some lull in crude prices.
C. India has also been caught in this exchange. It is difficult to forecast how much worse this will become.
D. The external environment is far from reassuring. Trade wars have already started and can get worse.

1. CDAB
2. DACB
3. ABDC
4. BDAC
5. DCBA

Answer: 2

Explanation: The correct sequence is DACB

Competetiors Can Practice: SBI Clerk Reasoning Questions

Directions (Q.45 – 50) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

45. Not acknowledging the crimes happening around us howsoever petty they are, kind of _________ them which in itself is a moral crime on our part.

I. excruciate
II. legitimize
III. stymie
IV. validate

1. III, I
2. II, IV
3. I, IV
4. II, III
5. All fit

Answer – 2

Explanation:
Legitimize, validate – to make something legal, acceptable

46. And as Mark twain’s ________ goes; Facts are stubborn things but statistics are pliable.

I. paroemia
II. dictum
III. adage
IV. platitude

1. II, III
2. I, IV
3. III
4. II, III, IV
5. All fit

Answer – 5

Explanation:
Paroemia, dictum, adage, platitude – a short statement that expresses a saying, general truth or principle.

47. In today’s scenario, it may not be an overstatement to say that there are many sections of people who feel that their religious ________ is being compromised.

I. aphorism
II. venereal
III. piety
IV. proclamation

1. I, II
2. III
3. III, IV
4. I, IV
5. All fit

Answer – 2

Explanation:
Piety – reverence, and devotion to god, devout act or thought

48. In the backdrop of shock measures like demonetization and GST, the popular approval from Moody’s rating agency somewhat __________ the government.

I. petrified
II. exonerate
III. vindicated
IV. ruled

1. I, III
2. IV
3. II, III
4. III, IV
5. All fit

Answer – 4

Explanation:
Vindicated, exonerated – (of an official body) absolve (someone) from blame for a fault or wrongdoing.

49. Cow vigilantes need to be better informed and less __________ in their outlook.

I. zealot
II. insular
III. stark
IV. parochial

1. II, IV
2. I
3. III, IV
4. I, II, IV
5. All fit

Answer: 4

Explanation:
Parochial, zealot, insular – narrow in thinking and scope

50. Continued Chinese support even after the attack in their consulate in Pakistan only __________ the fact that China wants to avoid any sort of resentment.

I. solemn
II. corroborates
III. hardline
IV.undermine

1. I, II
2. III, IV
3. II
4. II, IV
5. All fit

Answer – 3

Explanation:
Corroborates – confirm or give support to (a statement, theory, or finding)

To Download SBI Clerk English Questions and Answers – Click Here

We hope that Competitors who are searching for SBI Clerk English Questions and Answers have got the required information from this article. In case of any doubt occur, please drop a comment in below mentioned comment box. For more updates regarding State Bank of India (SBI), visit our page, IBPS Guru. Thank You.

Leave a Comment