SBI Clerk General Awareness Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk General Awareness Questions and Answers | Download in PDF

SBI Clerk General Awareness Questions and Answers

The officials of State Bank of India (SBI) is going to recruit clerks in order to fulfill various vacancies in all the branches across India. However, State Bank of India (SBI) is the largest banking organization across in India. Therefore, the competition also heavy for the applicants. For the sake of competitors, we are providing SBI Clerk General Awareness Questions and Answers in this article. Aspirants who are waiting to get a good career in banking sector. This is the golden opportunity to refer to sbi.co.in Clerk General Awareness Questions and Answers.

Candidates can download SBI Clerk General Awareness Questions and Answers in the form of PDF also. Aspirants can experience the way of asking SBI Clerk General Awareness Questions in the examination by referring to this article. Applicants who are looking for SBI Clerk General Awareness Questions and Answers they can practice well from this section.

You Can Also Know: SBI Clerk Syllabus

SBI Clerk General Awareness Questions and Solutions

However, State Bank of India (SBI) clerk examination will be held on two phases prelims as well as mains. The General / Financial Awareness section will be in the second phase called the mains examination. The number of questions asked from this section is 50 questions and the maximum marks an applicant can score from this section is 50 marks. Therefore, competitors must and should have good knowledge of SBI Clerk General Awareness Questions and Answers in order to crack the examination easily.

1. Multidimensional Poverty Index (MPI) is released by _____

a. IFPRI
b. OPHI
c. UNDP
d. Both (a) and (b)
e. Both (b) and (c)

Answer: e. Both (b) and (c)

Explanation:
The Global Multidimensional Poverty Index (MPI) is published by Oxford Poverty & Human Development Initiative (OPHI) and the United Nations Development Programme (UNDP)

2. The Corruption Perceptions Index (CPI) is published by _____

a. IFPRI
b. OPHI
c. UNDP
d. TI.
e. Both(2) and (3)

Answer: d. TI

Explanation:
Transparency International (TI) has published the Corruption Perceptions Index (CPI) since 1995, annually ranking countries “by their perceived levels of corruption, as determined by expert assessments and opinion surveys.

3. India ranks _____ on WEF energy transition index

a. 66
b. 68
c. 78
d. 83
e. None of these

Answer: c. 78

Explanation:
India ranks 78th on the WEF energy transition index. Top 10 countries in 2018 ETI: Sweden (1st), Norway (2nd), Switzerland (3rd), Finland (4th), Denmark (5th), Netherlands (6th), the UK (7th), Austria (8th), France (9th) and Iceland (10th). BRICS Countries in ETI: Brazil (38th), Russia (70th) and China (76th)

4. India ranked ____ in Environmental Performance Index (EPI)

a. 185
b. 177
c. 162
d. 193
e. None of these

Answer: b. 177

5. The Inclusive Development Index is released by ______

a. IFPRI
b. WEF
c. UNDP
d. TI.
e. None of these

Answer: b. WEF

Explanation:
The Inclusive Development Index (IDI) is an annual assessment of 103 countries’ economic performance that measures how countries perform on eleven dimensions of economic progress in addition to GDP.

6. The Union Ministry of Housing and Urban affairs (MoHUA) launched the Livability index to rate ______ Indian cities.

a. 152
b. 102
c. 116
d. 112
e. None of these

Answer: c. 116

Explanation:
The central government on Friday launched the “City Livability Index” – a first of its kind initiative introduced by the Urban Development Ministry – to measure the quality of life in 116 major cities including capital cities and those with a population over one million

Competitors Can Download: SBI Clerk Admit Card

7. Human Development Index is released by _______

a. IFPRI
b. WEF
c. UNDP
d. TI.
e. None of these

Answer: c. UNDP

8. Which of the following became the first State to have a ‘Happiness Department’?

a. Andhra Pradesh
b. Himachal Pradesh
c. Uttar Pradesh
d. Madhya Pradesh
e. None of these

Answer: d. Madhya Pradesh

9. Global Hunger Index (GHI) is released by _______

a. IFPRI
b. WEF
c. UNDP
d. TI.
e. None of these

Answer: a. IFPRI

Explanation:
The GHI measures progress and failures in the global fight against hunger. The GHI is updated once a year. The Index was adopted and further developed by the International Food Policy Research Institute (IFPRI), and was first published in 2006 with the Welthungerhilfe, a German non-profit organization (NPO).

10. World Happiness Index is released by the _______

a. IFPRI
b. WEF
c. UNDP
d. TI
e. UN Sustainable Development Solutions Network

Answer: e. UN Sustainable Development Solutions Network

11. Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of:

a. both saving and fixed accounts
b. saving and current accounts.
c. current and fixed accounts.
d. all type of accounts available.

Answer: b. saving and current accounts.

12. The mortgage is a:

a. security on the movable property for a loan given by a bank.
b. security on immovable property for a loan given by a bank.
c. the facility on immovable property for a loan given by the bank.
d. any security given for loan purposes.

Answer: b. security on immovable property for a loan given by a bank.

13. After how many days of non-repayment of loan installments, the loan is termed as NPA:

a. 120 days.
b. 180 days.
c. 90 days.
d. from the day of lapse of payment.

Answer: c. 90 days

14. Which of the following will be termed as cross-selling by banks?

i. sale of a debit card to a credit card older
ii. sale of insurance policy to a depositor
iii. insurance of cash against cheque presented by a third party.

a. only i.
b. i and ii
c. ii and iii
d. all of the above.

Answer: d. all of the above.

15. Interest on the savings bank account is now calculated by banks on:

a. minimum balance during the month
b. minimum balance from 7th to last day of the month.
c. maximum balance during the month.
d. daily product basis.

Answer: d. daily product basis.

Aspirants Can Practice: SBI Clerk Sample Papers

16. The Largest shareholder of a nationalized bank is:

a. RBI
b. NABARD
c. Govt. of India.
d. ministry of finance

Answer: c. Govt. of India

17. Which of the following is not considered a money market instrument?

a. treasury bills.
b. repurchase agreement.
c. commercial paper.
d. shares and bonds.

Answer: c. commercial paper

18. For resolving the complaints of customers, ombudsman charges:

a. charges Rs. 500
b. charges Rs. 1000
c. the charge of Rs. 100 deducted from bank account
d. does not charge any fees.

Answer: d. does not charge any fees.

19. Banks have different interest rates for different loan products. to which rate are they linked?

a. prime lending rates.
b. base rate.
c. RBI administered rates
d. bank rate
e. solely on the discretion of the particular bank

Answer: b. base rate

20. Committee-related with the merger of RRbs with their sponsor bank is:

a. Khusro committee.
b. khan committee.
c. amalgam committee
d. Narasimhan committee.

Answer: a. Khusro committee.

Candidates Can Know: SBI Clerk Salary Structure

21. Which of the following is the currency of Japan?

1.Euro
2.Yen
3.Dollar
4.Dinar
5.None of these

Answer – 2.Yen

Explanation:
Japan – Tokyo(Capital) and Yen(Currency)

22. Astana is the capital city of …………….

1.Korea
2.Kyrgyzstan
3.Kuwait
4.Kazakhstan
5.None of these

Answer – 4.Kazakhstan

Explanation:
Kazakhstan – Astana (Capital) and Tenge(Currency)

23. Which of the following is the currency of Lebanon?

a. Pound
b. Dinar
c. Euro
d. Peso
e. None of these

Answer – a. Pound

Explanation :
Lebanon – Beirut(Capital) and Pound(Currency)

24. Rufiyaa is the currency of which of the following country?

a. Myanmar
b. Mongolia
c. Maldives
d. Nepal
e. None of these

Answer – c. Maldives

Explanation:
Maldives – Male(Capital) and Rufiyaa(Currency)

25. Hanoi is the capital city of which of the following country?

a. Yeen
b.Vietnam
c.Vatican City
d.Zimbabwe
e.None of these

Answer – b.Vietnam

Explanation:
Vietnam – Hanoi(Capital) and Dong(Currency)

26. Which of the following is a  currency of UAE(United Kingdom of Emirates)?

a. Euro
b. Dinar
c. Dollar
d. Dirham
e. None of these

Answer – d. Dirham

Explanation:
UAE- Abu Dhabi(Capital) and Dirham(Currency)

27. Which of the following is the capital city of Uzbekistan?

a. Tashkent
b. Sana
c. Ashgabat
d. Dushanbe
e. None of these

Answer – a.Tashkent

Explanation:
Uzbekistan – Tashkent (Capital) and Uzbekistan som(Currency)

28. Thailand currency is ……………………….

a. Peso
b. Dollar
c. Baht
d. Rupee
e. None of these

Answer – c. Baht

Explanation:
Thailand – Bangkok (Capital) and Baht(Currency)

29. Which of the following is the capital city of Kuwait?

a. Tehran
b. Abu Dhabi
c. Kuwait City
d. Jakarta
e. None of these

Answer – 3.Kuwait City

Explanation:
Kuwait–Kuwait City (Capital) and Dinar(Currency)

30. ……………….. is the currency of Syria

a. Rupee
b. Pound
c. Peso
d. Lira
e. None of these

Answer – b. Pound

Explanation :
Syria – Damascus (Capital) and Pound(Currency)

31. Which of the following is the recovery of small loans?

a. Debt Recovery Tribunal
b. ARC
c. Lok Adalats
d. All of these
e. None of these

Answer:- c. Lok Adalats

Explanation:
Lok Adalats is the recovery of small loans.

32. _______ specialized in resolution of stressed assets.

a. Debt Recovery Tribunal
b. ARC
c. Lok Adalats
d. All of these
e. None of these

Answer:- b. ARC

Explanation:
Asset Reconstruction Companies(ARCs)specialized in the resolution of stressed assets.

33. _______were established under the Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act (RDDBFI Act), 1993

a. Debt Recovery Tribunal
b. Lok Adalats
c. Debts Recovery Appellate Tribunal (DRATs)
d.Both (a) and (c)
e. Both (b) and (c)

Answer: d.Both (a) and (c)

Explanation:
The Debt Recovery Tribunal and Debts Recovery Appellate Tribunal (DRATs) were established under the Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act (RDDBFI Act), 1993

34. Which of the following Risk develops from the business transactions done by the Banks exposed to potential Loss?

a. Financial Risk
b. Market Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Credit Risk

Answer: a. Financial Risk

Explanation:
Financial Risk develops from the business transactions done by the Banks exposed to potential Loss

35. _______ is the most prominent for banks present in Investment Banking.

a. Financial Risk
b. Market Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Credit Risk

Answer: b. Market Risk

Explanation:
Market Risk is the most prominent for banks present in Investment Banking.

36. ________ is the potential that a bank borrower/counterparty fails to meet obligations on agreed terms.

a. Financial Risk
b. Market Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Credit Risk

Answer: e. Credit Risk

Explanation:
Credit Risk is the potential that a bank borrower/counterparty fails to meet obligations on agreed terms.

Competitors Can Download: SBI Clerk Scorecard

37. ______ is the type of risk arises due to fluctuation in interest rate

a.  Financial Risk
b. Market Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Credit Risk

Answer: d. Interest Rate Risk

Explanation:
Interest Rate Risk is the type of risk arises due to fluctuation in interest rate

38. _______ is the risk that a bank may suffer loss as a result of adverse exchange rate movement.

a. Financial Risk
b. Foreign Exchange Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Capital Risk

Answer: b. Foreign Exchange Risk

Explanation:
Foreign Exchange Risk is the risk that a bank may suffer loss as a result of adverse exchange rate movement.

39. ______ arises where the capital comes under risk partially or the whole in some cases.

a. Financial Risk
b. Foreign Exchange Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Capital Risk

Answer: e. Capital Risk

Explanation:
Capital Risk arises where the capital comes under risk partially or the whole in some cases.

40. Which of the following arises due to the failure of day to day activities, system or people?

a. Financial Risk
b. Foreign Exchange Risk
c. Liquidity Risk
d. Interest Rate Risk
e. Operational Risk

Answer: e. Operational Risk

Explanation:
Operational Risk arises due to the failure of day to day activities, system or people.

41. International Development Association(IDA)is a member of the World Bank Group and is headquartered in …………………….

a. Washington, D.C, US
b. New York, US
c. Geneva, Switzerland
d. Vienna, Austria
d. None of these

Answer – a. Washington, D.C, US

Explanation :
The International Development Association (IDA) is an international financial institution which offers concessional loans and grants to the world’s poorest developing countries. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States. It was established in 1960.

42. World Meteorological Organization was established in ………….

a. 1947
b. 1956
c. 1990
d. 1950
e. None of these

Answer – d. 1950

Explanation :
The World Meteorological Organization (WMO) is an intergovernmental organization with a membership of 191 Member States and Territories. It originated from the International Meteorological Organization (IMO), which was founded in 1873. Established in 1950.It has its headquarters in Geneva, Switzerland.

43. IBRD is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries.In that B mean

a. Bank
b. Business
c. Banking
d. Bankers
e. None of these

Answer – a. Bank

Explanation :
The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries. The IBRD is the first of five member institutions that compose the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States. It was established in 1944.

44. The Group of 15(G-15) is …………………….

a.Cultural Group
b.Health Group
c.Economic Group
d.Social Group
e.None of these

Answer – c. Economic Group

Explanation :
The Group of 15 (G-15) is an informal forum set up to foster cooperation and provide input for other international groups, such as the World Trade Organization and the Group of Eight. It was established at the Ninth Non-Aligned Movement Summit Meeting in Belgrade, Yugoslavia, in September 1989, and is composed of countries from Latin America, Africa, and Asia with a common goal of enhanced growth and prosperity.

Candidates Can Check: IBPS Clerk Job Profile

45. UNICEF headquartered in …………………

a. New York
b. Vienna
c. Geneva
d. Paris
e. None of these

Answer – a. New York

Explanation :
The United Nations Children’s Education Fund (UNICEF) is a United Nations program headquartered in New York City that provides long-term humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries.UNICEF was created by the United Nations General Assembly on December 11, 1946.

46. UNEP is an agency that coordinates its environmental activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices. It was founded in ………….

a. 1972
b. 1980
c. 1952
d. 1993
e. None of these

Answer – a. 1972

Explanation :
United Nations Environment Programme (UNEP) is an agency that coordinates its environmental activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices. It was founded by Maurice Strong, its first director, as a result of the United Nations Conference on the Human Environment in June 1972 and has its headquarters in the Gigiri neighborhood of Nairobi, Kenya.

47. World Intellectual Property Organization(WIPO) is one of the 17specialized agencies of the United Nations and is headquartered in

a. Kenya
b. Paris
c. Geneva
d. New York
e. None of these

Answer – c. Geneva

Explanation :
The World Intellectual Property Organization (WIPO) is one of the 17 specialized agencies of the United Nations.WIPO was created in 1967 .WIPO currently has 188 member states, administers 26 international treaties and is headquartered in Geneva, Switzerland.

48. The International Organization for Standardization(ISO) is Founded in

a.  1982
b. 1956
c. 1947
d. 1976
e. None of these

Answer – c. 1947

Explanation :
The International Organization for Standardization (ISO) is an international standard-setting body composed of representatives from various national standards organizations Founded on 23 February 1947.It is headquartered in Geneva, Switzerland.

49. The ccolorcombination of UN-Flag is ……………..

a. Red and Blue
b. Only Blue
c. Only White
d. Blue and White
e. None of these

Answer – d. Blue and White

Explanation :
The flag of the United Nations was adopted on December 7, 1946, and consists of the official emblem of the United Nations in white on a blue background.

50. . ……………………. is a specialized agency of the United Nations dedicated to eradicating rural poverty in developing countries

a. IFAD
b. IMF
c. IADB
d. IDB
e. None of these

Answer – a. IFAD

Explanation :
The International Fund for Agricultural Development (IFAD) is a specialized agency of the United Nations dedicated to eradicating rural poverty in developing countries. It was established as an international financial institution in 1977 Its headquarters is in Rome, Italy, and is a member of the United Nations Development Group.

To Download SBI Clerk General Awareness Questions and Answers: Click Here

We hope that competitors who are searching for SBI Clerks General Awareness Questions and Answers had got the required information in detail from this article. However, in case of any doubt occur please discuss in the below mentioned comment box. For more updates regarding State Bank of India (SBI), please visit our page IBPS Guru. Thank You.

 

Leave a Comment