SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions | Download in PDF

SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions | Download in PDF

SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions

The higher authorities of State Bank of India (SBI) has been released the notification in order to select clerks in various branches across India. However, nowadays a heavy competition for the bank examinations especially State Bank of India (SBI) examinations. Therefore, for the benefit of competitors, we are providing SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions. However, Reasoning Ability section is very important for the candidates who are preparing for the  State Bank of India (SBI) clerk examination.

From this article, applicants can download SBI Clerk Reasoning Questions & Answers in the form of PDF. By downloading SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions, competitors can practice the questions, which is the best preparation to secure maximum marks. In addition, we have given the explanation of each and every question for the sake of the candidates. Therefore, competitors who are searching for SBI Clerk Reasoning Questions  & Solutions can take good practice in this article.

Candidates Can Check: SBI Clerk Syllabus

SBI Clerk Reasoning Questions & Answers

However, in this section competitors can practice the SBI Clerk Reasoning Questions & Answers. The Reasoning Section for SBI Clerk examination plays a major role in both prelims and mains examination. Therefore, competitors who are struggling to score more marks, they can practice the following questions with clear and detailed explanation and secure maximum marks.

Applicants Can Download: SBI Clerk Admit Card

Direction Question(1-3):
P × Q means P is the father of Q
P + Q means P is the wife of Q
P ÷ Q means P is the daughter of Q
P – Q means P is a son of Q

1. Which of the following relations are truly based upon the relation given in the equation?
A-B × C + D – E
1. E is the mother-in-law of C
2. D is the brother of A.
3. E is a wife of B
4. A is the brother of C
5. None of these

Answer – 4. A is a brother of C
Explanation:
A son B father C wife D son E

2. What will come in the place to establish that M is the nephew of N in the expression?
M-K ÷ L × N

1. +
2. ÷
3. ×
4. –
5. None of these

Answer – 4.-
Explanation:
M – K ÷ L × N
M son K daughter L father N

3. How is A related to E in the expression A ÷ H × G – B ÷ E?
1. Daughter-in-law
2. Granddaughter
3. Daughter
4. Grandson
5. None of these

Answer – 2. Granddaughter
Explanation:
A daughter H father G son B daughter E

4. If in a certain code DOCUMENT is written as GMVNFXLW then in the same code how CLASSIC is written?
a) XRHHZOF
b) XRHHXOZ
c) XRHHZOX
d) XRHHZXY
e) None of these

Answer – c) XRHHZOX
Explanation :
write the word in reverse order like CISSALC and now write their opposites (AZ, BY, CX, DW and so on)

5. If in a certain code CYCLE is written as MIMVO then in the same code how PUNCH will be written?
a) ZEXAM
b) ZEXRM
c) ZEXNR
d) ZEXMR
e) None of these

Answer – d) ZEXMR
Explanation :
add 10 to all digits P = 16, U = 21, N = 14, C = 3, H = 8 i.e. 26, 31, 24, 13, 18 so corresponding terms = ZEXMR

6. If in a certain code INSIDE is written as OOUOEI then in the same code how RIVER will be written?

a) AEOIE
b) UOAIU
c) UOEAO
d) UIOEE
e) None of these

Answer – b) UOAIU
Explanation :
In this coding scheme, the vowel next to the corresponding letter is written. Like, RIVER, vowel after R is U so R is coded as U. Similarly vowel after V is A so, V is coded as A and so on

7. In a certain code, PARADISE is written as APARIDES then in the same code how CLIPBOARDS is written?

a) LCPIOBRASD
b) LCIPOBRASD
c) LCPIOBSDRA
d) LCPIOABRDS
e) None of these

Answer – a) LCPIOBRASD
Explanation :
Each pair of a word are written in reverse order. PA = AP, RA = AR, DI = ID and SE = ES

8. How many pairs of letters are there in the word RYTHMICAL, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Answer – C) Two
Explanation:
Forward – RT, IL

9. If the letters of the word BENGALURU are changed such that the first letter is written as a previous letter in the alphabet, second as the next letter in the alphabet, third again as the previous letter and so on, then how many words make a pair in the newly formed word?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Answer – C) Two
Explanation:
BENGALURU
AFMHZMTST
M and T are in pair.

Competitors Can Refer: SBI Clerk Sample Papers

10. If the letters of the word MESSENGER are arranged such that all the vowels alphabetically occupy the starting positions, and all consonants alphabetically occupy the positions succeeding the vowels, then a position of how many letters is not changed?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

Answer – C) Two
Explanation:
MESSENGER
EEEGMNRSS
E and N

10. If ZINGS is written as MDGCI in a certain code, how is LUNCH written in that code?
A) FJGAE
B) FJGZD
C) FJGBD
D) FJGAD
E) None of these

Answer – D) FJGAD
Explanation:
Each letter is halved, and if it comes in 0.5, then the previous letter written
Z(26) – 26/2 = 13(M)
I(9) – 9/2 = 4.5 = 4(D)
N(14) – 14/2 = 7(G)

11. If in the word AVAILABLE all the vowels are changed to next letter according to English alphabet and all consonants are changed to the previous letter according to English alphabet and then the order is reversed, then which letter is 3rd from the right end of a word?
A) A
B) U
C) B
D) K
E) F

Answer – C) B
Explanation:
AVAILABLE
BUBFKBAKF
Reversed = FKABKFBUB

Applicants Can Prepare: SBI Clerk Quantitative Aptitude Questions

Directions (Q. 12 – 14): Study the following information to answer the given questions:

In a certain code
“RONG MALMY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JIM RIMED BOT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MADWOMAN BEER RADIUM JUMP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“ROMEO JAKE BABBLE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

12. The code for the word ‘RIN’ is
1.8%N
2.8*N
3.17#N
4.16#N
5.None of these

Answer – 4.16#N
Explanation :
RUN – 16#N
R – #
No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
Last letter – N

13. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?
1.ROPE
2.REVERSE
3.RUPEE
4.RANDOM
5.None of these

Answer – 1.ROPE
Explanation :
“26#E”– ROPE
R – #
Last letter – E
No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26

14. Which of the following is the code for “MONK”?
1.20%K
2.26%K
3.28!K
4.24!K
5.None of these

Answer – 1.20%K
Explanation :
M – %
Last letter – R
No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20

(Directions 15 – 16): A word and number arrangement machine, when given an input line of words and numbers, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: 32 69 56 88 47 94 54
Step I: 94 32 69 56 88 47 54
Step II: 94 69 56 88 47 54 32
Step III: 94 88 69 56 47 54 32
Step IV: 94 88 69 56 54 32 47
Step V: 94 88 69 56 32 47 54
Step V is the last step for the given input.
As per the rules followed in the above steps, answer the questions for the following input.

Input: 11 19 25 39 61 70 48 36

15. Which of the following is the second last step?
1) 70 61 48 39 11 19 25 36
2) 39 61 48 70 25 11 19 36
3) 70 61 48 39 36 11 19 25
4) 39 48 61 70 25 19 11 36
5) None of these

Answer – 3) 70 61 48 39 36 11 19 25
Explanation:
By observing the given input and output, some numbers are arranged in descending order in the left end and some numbers are arranged in ascending order in the right end. From one step to the next step, one operation takes place.
From input to step I, the largest number and second largest number is shifted to the left end.
From step I to step II, the smallest number and second smallest number is shifted to the right end. This process is continued until we get the desired output.
Input: 11 19 25 39 61 70 48 36
Step I: 70 11 19 25 39 61 48 36
Step II: 70 19 25 39 61 48 36 11
Step III: 70 61 19 25 39 48 36 11
Step IV: 70 61 25 39 48 36 11 19
Step V: 70 61 48 25 39 36 11 19
Step VI: 70 61 48 39 36 11 19 25
Step VI is the final step

16. In a certain way if 70 is related to 19, 61 is related to 11, then which number is related to 36 in step V?
1) 36
2) 39
3) 70
4) 48
5) 25

Answer – 4) 48
Explanation: Similarly, done in the above

17. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) 5, 13
B) 7, 17
C) 3, 21
D) 19, 21
E) 19, 23

Answer – C) 3, 21
Explanation:
All pairs contain co-prime numbers except 3, 21

18. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Haryanvi
B) Bundeli
C) Chattisgarhi
D) Kannauji
E) Dogri

Answer – E) Dogri
Explanation:
All other languages are a variety of Hindi language except Dogri
Other varieties of Hindi are Braj Bhasha, Awadhi, Bagheli

19. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Lima
B) Wellington
C) Cairo
D) Cuba
E) Kingston

Answer – D) Cuba
Explanation:
Cuba is a country, all other capitals

20. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Mumbai
B) Bengaluru
C) Chennai
D) Puducherry
E) Hyderabad

Answer – E) Hyderabad
Explanation:
Except for Hyderabad, all others had a different name or spellings before.

21. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) V. V. Giri
B) K. R. Narayanan
C) Rajendra Prasad
D) I. K. Gujral
E) Pranab Mukherjee

Answer – D) I. K. Gujral
Explanation:
All others have been presidents of India, Gujral being PM of India

22. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) JO
B) LQ
C) SW
D) PU
E) CH

Answer – C) SW
Explanation:
Letters in between S and W are 3, in between others are 4

23. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Apple
B) Guava
C) Brinjal
D) Grapes
E) Orange

Answer – C) Brinjal
Explanation:
Brinjal is a vegetable

24. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Badminton
B) Table Tennis
C) Lawn Tennis
D) Hockey
E) Rugby

Answer – E) Rugby
Explanation:
Only sports Rugby contains a single thing Rugby, all other contains 2 things: racket and ball, stick and ball, etc
*Rugby is not a ball

25. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) Arun Jaitley
B) Nitin Gadkari
C) Manohar Lal Khatter
D) Jual Oram
E) Kalraj Mishra

Answer – C) Manohar Lal Khatter
Explanation:
Khatter is CM of Haryana, all others being Union Ministers.

26. Energy: Joule:: Resistance:?
1)Current
2)Ohm
3)Power
4)Ampere

Answer – 2) Ohm
Explanation: Second is the unit of measuring first.

27. Injury : Pain:: Thunder::?
1)Lightning
2)Sound
3)Fear
4)Rain

Answer – 1) Lightning
Explanation: First causes the second

28. Despotic: Tyranny:: Generous:?
1)Partiality
2)Morality
3)Neutrality
4)Liberality

Answer – 4) Liberality
Explanation: Second is the quality possessed by the first

29. Dungeon : Confinement :: Asylum : ?
1)Mercy
2)Remorse
3)Refuge
4)Truancy

Answer – 3) Refuge
Explanation: Prisoners confined within the dungeon; Unsheltered persons take refuge within the asylum.

30. Farming : Monsoons:: Market:?
1)Demand
2)Profit
3)Loss
4)Rate

Answer – 1) Demand
Explanation: Firsts depends on the second for results

Aspirants Can Download: SBI Clerk Scorecard

Directions (Q. 31 – 35): Study the following statements carefully which were given in each question. The statements may be independent read carefully and answer

31. Statements:
I. Kochi got its new traffic light system which was specially designed to cope with the increasing traffic problems and roadblocks
II. The number of road accidents in Kochi has come down in the past 2 months.
1) The statement I is the cause and statement II is its effect.
2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
3) Both the statement I and II are independent causes.
4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
5) Both the statement I and II are effects of some common causes.

Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
Explanation:
At first, it may seem statement I is the cause and II is the effect, but the reduction in an accident cannot be happening not just because of a new traffic light. Kochi had an old system of traffic light system, the new system is to curb roadblocks. And a reduction in an accident can be mainly caused by well-maintained road, speed limits, strict checking not just by new traffic light system. A statement I is caused by increasing traffic block and II by any of the above-mentioned reasons, so both statements are effects with independent clauses.

32. Statements:
I. Cash is not acceptable in many places after demonetization.
II. Many online wallets are tying up with banks so that it is possible for people to go cashless.
1) A statement I is the cause and statement II is its effect.
2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
3) Both the statement I and II are independent causes.
4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
5) Both the statement I and II are effects of some common causes.

Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
Explanation:
Statement (I) is the cause and statement (II) is the effect. Although India’s current move to bring cashless economy in function has led to both the statements the direct cause of the II statement is the I statement. Hence, the answer will be 1.

33. Statements:
I. There was a huge rush of people to the Passport Office last Friday.
II. The authorities had decided to close it down for a month and relocate elsewhere.
1) The statement I is the cause and statement II is its effect.
2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
3) Both the statement I and II are independent causes.
4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
5) Both the statement I and II are effects of some common causes.

Answer – 3) Both the statement I and II are independent causes.
Explanation:
Here both sentences talk about the passport office. The authorities could not have shut down the office only due to ‘huge rush’. But the vice versa is true. The passport office was about to shut down for a month therefore, there was a huge rush last Friday. Statement 2 is the cause and 1 is the effect.

34. Statements:
I. The government of India has allowed private airline companies to operate in specified international routes.
II. There has been a considerable increase in the flow of foreign travelers to India.
1) A statement I is the cause and statement II is its effect.
2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
3) Both the statement I and II are independent causes.
4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
5) Both the statement I and II are effects of some common causes.

Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
Explanation:
The govt. had allowed private airline companies to operate in specified international routes. An increase in the no. of airways on international routes could be a reason for the increased flow of foreign travelers to India. It is possible to believe that the reverse is true. That the increase in the flow of foreign travelers to India led to the government of India allowing private airline companies to operate in specified international routes.
However, it would make more sense for the government to increase its own operations on these routes to satisfy the increased inflow then. Also, if there is already an increase in the flow of foreign travelers to India, it means they already have a means of transport to get here. Then there would be no reason for the government to open up those routes. It is only when the mode of transport is created that it enables these tourists to travel. So, a statement I being cause and II being an effect is more likely.

35. Statements:
I. Many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant this year.
II. The government medical colleges in the state could accommodate all the students who sought admission this year.
1) A statement I is the cause and statement II is its effect.
2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
3) Both the statement I and II are independent causes.
4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
5) Both the statement I and II are effects of some common causes.

Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Statement II is the cause and statement I is its effect. As the government medical college could accommodate all students who applied to it (and most medical students prefer government colleges which are less expensive), many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant.

To Download SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions PDF: Click Here

We hope that competitors who are looking for SBI Clerk Reasoning Questions & Solutions have got the required complete information from this article. In case of any doubt occur leave a comment in below mentioned comment box.  For more update about State Bank of India such as syllabus, notifications, admit cards, previous papers, exam centers, job profile, salary structure etc. Please follow our site ibpsguru.in. Thank You.

Leave a Comment