SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions | Download in PDF

SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions | Download in PDF

SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions

However, State Bank of India (SBI) is the largest organization among all public sector banks. Every year the exam conducting committee of SBI recruits the most skillful, dynamic and talented employees. In order to that higher authority of the State Bank of India (SBI) released the notification to recruit Probationary Officers (PO). From this section, aspirants can learn SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions. However, Numerical Ability is a very important section in any bank examination. Therefore, competitors who are preparing for bank exams, they can check out SBI PO Numerical Ability Questions and Answers from here.

Candidates who are searching for SBI Probationary Officers (PO) Numerical Ability Questions and Solutions, they can practice from this article. However, we have provided a detailed explanation also for each and every question. Therefore, applicants can prepare for the exam by collecting the sbi.co.in PO Numerical Ability Questions and Answers properly in order to secure maximum marks in the examination. Competitors can download SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions in PDF.

Aspirants Can Check: SBI PO Notification

SBI Probationary Officers (PO) Numerical Ability Questions and Answers

Aspirants who are preparing for bank examinations, this a golden opportunity to revise SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions. However, In SBI Probationary Officers (PO) examination, the Numerical Ability section is in Prelims exam with weightage of 35 questions and maximum marks to score from this section is 35. Therefore, In order to secure maximum marks, we have provided the State Bank of India (SBI) PO Numerical Ability Questions and Answers, which were mentioned below:

1. 16 15 20 ? 102 221

1. 41
2. 34
3. 43
4. 36
5. None of these

Answer – 3. 43

Explanation:

16+(13 – 2) = 15
15+(23 – 3) = 20
20+(33 – 4) = 43…………

2. 27 48 84 145 ?

1. 201
2. 221
3. 231
4. 241
5. None of these

Answer – 4. 241

Explanation :

27+21 = 48
48+36 = 84 see d 2nd term 21+15 = 36
84+61 = 145 36+25 = 61
145+96 = 241 61+35 = 96

3. 0 6 24 ? 120 210

1. 40
2. 60
3. 80
4. 90
5. None of these

Answer – 2. 60

Explanation:

0+6(1*6) = 6
6+18(3*6) = 24
24+36 (6*6)= 60
60+60 (10*6)= 120
120+90(15*6) = 210

Applicants Can Check: SBI Probationary Officers (PO) Syllabus

4. 1 2 5 26 ? 458330

1. 675
2. 676
3. 677
4. 678
5. None of these

Answer – 3. 677

Explanation:

1^2+1 = 2
2^2+1 = 5
5^2+1 = 26
26^2+1 = 677
677^2+1 = 458330

5. 6 7 11 20 36 ?

1. 61
2. 62
3. 64
4. 66
5. None of these

Answer – 1. 61

Explanation:

6+1^2 = 6+1 = 7
7+2^2 = 7 + 4 = 11
11+3^2 = 11+9 = 20
20+4^2 = 20+16 = 36
36+5^2 = 36+25 = 61

6. 135 99 ? 45 27 15 9

1. 65
2. 66
3. 67
4. 69
5. None of these

Answer – 4. 69

Explanation:

9+6 = 15
15+12 = 27
27+18 = 45
45+24= 69
69+30= 99
99+36= 135

7. 4 20 84 340 1364 ?

1. 5260
2. 5460
3. 5468
4. 5789
5. None of these

Answer – 2. 5460

Explanation:

4+16 = 20
20+64 = 84
84+256 =340
340+1024 = 1364
1364+4096 = 5460

Competitors Can Download: SBI PO Call Letter

8. 17 14 15 12 13 ?

1. 8
2. 9
3. 10
4. 11
5. None of these

Answer – 3. 10

Explanation:

17- 2 = 15…..(1 & 3 Term)
14 – 2 = 12…..(2 & 4 Term)
12 – 2 = 10…….(4 & 6 term)

9. 5 8 11 16 ? 22 27

1. 17
2. 19
3. 21
4. 23
5. None of these

Answer – 2. 19

Explanation:

5+3 =8
8+3 = 11
11+5 = 16
16+3 = 19
19+3 = 22
22+5 = 27

10. 20 19 17 18 15 14 13 ?

1. 12
2. 13
3. 14
4. 15
5. None of these

Answer – 3. 14

Explanation:

20 – 1 = 19
17 + 1 = 18
15 – 1 = 14
13 + 1 = 14

Direction: (Q. 11-15). Refer the table and answer the given questions.

Total Population in Five Cities = 30,00,000

Cities Total Population(In Lakhs) Rural: Urban Male: Female Literate: Illiterate % of Graduate out of the total population
Mumbai 6:7 11:7 3:2
Chennai 6.15 7:3 55
Hyderabad 7:3 7:9
Bangalore 4.80 9:7 65
Kolkata 3:5 2:3

11. The total population of Mumbai and Hyderabad is 12,25,000. The difference between the total population of Mumbai and Hyderabad is 55000. If the Hyderabad has more population than Mumbai then the urban population of Mumbai and Hyderabad together is approximately what percent of the total population of these two Cities?

1. 36%
2. 41%
3. 54%
4. 62%
5. 65%

Answer – 2. 41%

Explanation:

Mumbai + Hyderabad = 12,25,000
Hyderabad – Mumbai = 55000
Hyderabad = 640000; Mumbai = 585000
Urban population of Mumbai and Hyderabad = 7/13* 585000 + 3/10 * 640000 = 507000
Percentage = (507000 / 12,25,000)*100 = 41%

12. If the population of Mumbai is 105000 more than Bangalore then approximately, by what percent of the urban population of Mumbai less than its Rural population?

1. 15%
2. 17%
3. 25%
4. 28%
5. None of the Above

Answer – 2. 17%

Explanation:

Mumbai = 105000 + 480000 = 585000
Rural Population = 6/13 * 585000 = 270000
Urban Population = 7/13 * 585000 = 315000
Percentage = (Difference / Rural Population)*100 = (45000/ 270000)*100 = 17%

13. One – fourth of the total population of Hyderabad is 1,60,000. If the total number of Literate in Chennai and Bangalore are 48% and 44% of their population.The total number of literates in these cities is approximate, what percentage compared to the total population of the same?

1. 30%
2. 35%
3. 40%
4. 45%
5. 0%

Answer – 4. 45%

Explanation:

1/4 * Hyderabad = 1,60,000 =>Hyderabad = 6,40,000
Literate population of Hyderabad = 7/11 * 6,40,000 = 2,80,000
Literate population of Chennai = 295200
Literate population of Bangalore = 211200
Total number of Literate = 786400
A total population of three = 1735000
Percentage =786400/1735000 * 100 = 45%

Candidates Can Practice: SBI PO Old Papers

14. What are the sum of the male population in Chennai and the female population in Bangalore together?

1. 5,70,000
2. 6,20,500
3. 6,40,500
4. 6,60,000
5. None of the Above

Answer – 3. 6,40,500

Explanation:

Sum = 7/10 * 615000 + 7/16 *480000 = 430500+ 210000 = 640500

15. If the percentage of literate graduates in Hyderabad is 1/5 th of literate graduates in Chennai then what is the difference between the number of literate graduates from Bangalore and Hyderabad?

1. 234550
2. 243550
3. 244350
4. 255340
5. 255550

Answer – 3. 244350

Explanation:

Literate graduates in Hyderabad = 1/5 * literate graduates in Chennai
Literate graduates in Chennai = 55/100 * 615000 = 338250
Literate graduates in Hyderabad = 1/5 * 338250 = 67650
Literate graduates in Bangalore = 65/100 * 480000 = 312000
Diff = 312000 – 67650 = 244350.

You Can Also Check: SBI PO Job Description

16. 120.009+59.999-104.679 = ?

1. 85.349
2. 75.329
3. 54.324
4. 67.896
5. None of these

Answer – 2. 75.329

Explanation:

180.008 -104.679 = 75.329

17. 2√2×3√ 3×5√ 2×9 √3 =?

1. 1874
2. 1340
3. 1620
4. 2140
5. None of these

Answer – 3. 1620

Explanation :

270*2*3 = 1620

18. (19×75.4÷0.2) ÷ 13 + 67 = ?

1. 1056
2. 981
3. 564
4. 618
5. None of these

Answer – 4. 618

Explanation :

(19*377)÷ 13 + 67
=7163 ÷ 13 + 67
=551+67 = 618

19. 4(1/2) + [1÷2(8/9)] – 3(1/13) = ?

1. 23/13
2. 13/23
3. 12/25
4. 17/23
5. None of these

Answer – 1. 23/13

Explanation :

= 9/2 + 9/26 – 40/13
=117+9-80/26
=46/26 = 23/13

20. [ √1089*11^2] ÷ 23 = ?*100

1. 7
2. 6
3. 5
4. 4
5. None of these

Answer – 3. 5

Explanation :

33*121 = 3993/8 = 499.12 = 500 = 5*100

To Know भारतीय स्टेट बैंक PO Salary Structure – Click Here

21. 242 – 63 + √625 + 56 = ?2

1. 29
2. 31
3. 21
4. 19
5. None of these

Answer – 3. 21

Explanation :

576-216 + 25 + 56
360+25+56 = 441 = 21*21

22. 36% of 945 – 26% of 765 + 17.7 = ?

1. 159
2. 143
3. 167
4. 187
5. None of these

Answer – 1.159

Explanation:
340.2 – 198.9 =141.3+17.7 = 159

23. √(456÷12+142-11) =?

1.13
2.11
3.169
4.23
5.None of these

Answer – 1. 13

Explanation :

38+142-11 = 169 = 13*13 = 132 = √132 = 13.

To Check SBI परिवीक्षाधीन अधिकारी Exam Centers – Click Here

24. (5/22) of 2706 + 10 = ?*25

1. 125
2. 5
3. 25
4. 10
5. None of these

Answer – 3. 25

Explanation:

123*5 = 615+10 =625=25*25

25. 1(1/5) of 1(1/2) of? = 216
1. 140
2. 120
3. 100
4. 125
5. None of these

Answer – 2. 120

Explanation :
6/5*3/2 *x = 216
X = 216*2*5/6*3 = 2160/18 = 120

26. (102.09 – 56.32 + 78.76) × 11 = 370 + ?

1. 1000
2. 100
3. 1100
4. 1150

Answer – 1. 1000

Explanation:

124.53 × 11 = 1369.83 = 1370

27. 1019×5.04+237-302.11 =?

1. 5030
2. 6064
3. 5070
4. 5078

Answer – 3. 5070

Explanation:

5135.76 + 237 = 5372.76
5372.76 – 302.11 = 5070.65

28. 111.111×200.002×0.001 =?

1. 24.4222
2. 22.2224
3. 20.2224
4. 12.6548

Answer: 2. 22.2224

Explanation:

111.111×200.002 = 22222.42
22222.42×0.001 = 22.2224

29. 57% of 9877 + 27% of 8473 =?

1. 7654.5
2. 7245.7
3. 7200.7
4. 7917.6

Answer – 4. 7917.6

Explanation:

5629.89 + 2287.71 = 7917.6

30. 5, 15, 65, 315, ?

1. 1556
2. 1565
3. 1665
4. 1656

Answer – 2. 1565

Explanation :

5*5 – 10 = 25 – 10 = 15
15*5 -10 = 75 – 10 = 65
65*5 – 10 = 325 – 10 = 315
315*5 – 10 = 1575 – 10 = 1565

31. Ram, Shyam & Mahesh have a total of 36 balls. Ram says Shyam that I give you 5 balls, you give 2 balls to Mahesh & Mahesh will give me 5 balls, so you will have double balls than Mahesh has & I will have three times of no. of balls you have. How many balls did Ram have in the beginning?

1. 16
2. 15
3. 28
4. 24

Answer – 4. 24

Explanation:

The balls did Ram have in the beginning are 24

32. A man has a fruit basket, full of 60 fruits. No. of apples is half of the no. of mangoes. Oranges are one-fourth of total no. of apples & mangoes. What is the no. of mangoes in the basket?

1. 30
2. 32
3. 16
4. 12

Answer – 2. 32

Explanation:

The number of mangos in the basket are 32

33. 60 sec. time is taken to fire 11 bullets from a gun, then how much time will be taken to fire 8 bullets?

1. 30 seconds
2. 42 seconds
3. 50 seconds
4. None of these

Answer – 2. 42 seconds

Explanation:

The time taken to fire 8 bullets is 42 seconds

You Can Also Practice: SBI PO English Language Questions

34. A group of animals contains some deer & some hens. Total no. of their heads is 15 & total no. of their legs is 50. Find no. of deer in the group.

1. 5
2. 8
3. 7
4. 10

Answer – 4. 10

Explanation:

According to the analysis, the number of deer in the group is 10.

35. 15 children or 12 persons can go using a lift. How many children can go with 8 persons?

1. 5
2. 6
3. 7
4. 8

Answer – 1. 5

Explanation:

There are only 5 children to go with 8 persons

Competitors Can Check: SBI PO Result

To Download SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions – Click Here

Here in this article, our team has covered all the topics in the SBI PO Numerical Ability Questions and Solutions. For more updates regarding Bank examinations, and other candidates can follow our site, ibpsguru.in. Thank You.

Leave a Comment